Weten waar je staat? Overzicht!

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Als je inzicht wil creëren, dan is overzicht essentieel. Is overzicht dan echt zo belangrijk? Ja, dat is het! Want zonder overzicht weet je niet waar je staat en kun je niet sturen.

“Over de nut en noodzaak van een contractmanagementsysteem in het zorg domein”

Stel je voor: je moet een huis bouwen maar hebt totaal geen ervaring. De opdracht: zorg voor de juiste materialen om mee te bouwen en de juiste mensen die het kunnen bouwen, bouw het huis binnen een bepaalde periode en zorg ook nog eens dat alles binnen budget gebeurt. Een behoorlijke opgave! Want de bouw van een huis is complex en vraagt om een veelvoud aan planningen, afspraken met aannemers etc. Daarom zoek je een manier om overzicht te houden, met als doel: inzicht krijgen in waar je staat.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Sinds de decentralisatie zijn gemeenten verantwoordelijk voor jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning. Het doel? Zorgen dat inwoners die dat zelfstandig even niet kunnen de juiste hulp en ondersteuning krijgen. Je kunt deze opgave vergelijken met het bouwen van een huis zonder enige ervaring.

Gemeenten hadden geen ervaring met jeugdhulp, maar moeten wel een behoorlijke opgave realiseren. Hetzelfde geldt voor zorgaanbieders die in één keer te maken kregen met een groot aantal contractpartijen (gemeenten). De opgave is voor beide complex en vraagt om afspraken met de verschillende partijen die allemaal een onderdeel van het huis (in dit geval: passende jeugdhulp) kunnen vormgeven. Dit alles moet binnen een zeer krap budget. Zodra de bouwplannen (in dit geval: de beleidskaders) er liggen kan worden begonnen met het zoeken van de juiste partijen voor de bouw (in dit geval: inkoop en contractering). Vervolgens start de bouw. Hier wordt het cruciaal. Tijdens de bouw is goed management vereist om te zorgen dat alles conform afspraak verloopt: het contractmanagement! Dan hou je zicht op het behalen van de doelen en de voortgang van de bouw. Zonder goed contractmanagement geen garantie op een goed huis.

Goed contractmanagement helpt je dus bij het behalen van doelen en geeft inzicht in de voortgang. Maar als met tientallen of zelfs honderden partijen afspraken zijn gemaakt, hoe behoudt je dan overzicht? Het antwoord is simpel. Wat je nodig hebt is een goed contractmanagementsysteem!

Door gemaakte afspraken, voortgang en contractpartijen bij elkaar op te slaan en te beheren vanuit een systeem ontstaat overzicht. Daarnaast werkt het sneller, omdat je informatie beter en sneller terugvindt en voorkom je verlies van informatie. Je hebt alle contractpartijen centraal en vanuit daar per contractpartij de verschillende afspraken inzichtelijk. Wanneer ook nog contactmomenten (telefonische afstemming, acties uit overleggen, etc.) kunnen worden vastgelegd, is van A-Z het verloop binnen een contract overzichtelijk en inzichtelijk. Daarmee kun je beter sturen op de kwaliteit van je huis. Dit overzicht en inzicht heeft twee grote voordelen:

  1. Je hebt de juiste informatie altijd beschikbaar.
  2. Je borgt informatie op een centrale plek, waardoor deze niet gebonden is aan een specifieke kennishouder, maar systematisch wordt geborgd.

Met goed contractmanagement kom je dus verder: je krijgt het overzicht om te kunnen sturen. Dus wil je sturen in het sociaal domein, dan is voor goed contractmanagement een contractmanagementsysteem essentieel.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Meer nieuws

Blog

Hulpmiddelen en berichtenverkeer

Berichtenverkeer en Wmo hulpmiddelen In een vorig artikel zijn we ingegaan op de basisprincipes van contractmanagement die we bij Youbasics hanteren; overzicht, inzicht en sturing. Uit

Blog

Tenderanalyse zorgaanbieders

Tenderanalyse voor zorgaanbieders U wilt zich inschrijven op een aanbesteding, maar past de betreffende tender wel bij uw organisatie? Er spelen veel factoren mee wanneer